- +45 2032 0313
- [email protected]
- You Go ApS, DK-7100 Vejle
- +45 2032 0313
- [email protected]
- You Go ApS, DK-7100 Vejle
Der var engang, hvor Siena var den vigtigste by i Toscana. Det mente de i hver fald selv, men florentinerne tog kampen op, og nedkæmpede magthaverne i Siena. Herefter er det, som om byen har hvilet – og endnu hviler. Ikke sådan at forstå, at der ikke sker noget, men mangt og meget er ikke ændret siden dengang i 1300-tallet, hvor Firenze slog Siena som en af de den vestlige verdens stormagter. Indbyggerne er stadig sienesere med deres egne ritualer og traditioner.
Mange vil kende Siena som byen, der to gange årligt, 2. juni og 16. august, gennemfører det traditionsrige hestevæddeløb, Il Palio. Her kæmper (!!) byens 17 bydele om at vinde de fire runder på byens imponerede, muslingeformede torv, Piazza del Campo. Væddeløbet foregår til hest og uden saddel. Der er i dagene op til Il Palio mange forskellige forhandlinger og intriger, hvor der bliver postet meget store beløb i forretninger, ingen rigtig finder ud af. Sikkert er det dog, at hele forløbet og den endelige sejr kun gælder én ting: æren.
Siena er nu som altid delt i 17 bydele, contrade. De fleste af disse har navne efter dyr. Når Palio’en er i gang, er der indædt fight mellem bydelenes beboere, der dog i det daglige lever en mere afslappet og harmonisk tilværelse med hinanden. I det hele taget er Siena meget harmonisk og afslappet. Der er ikke nær det samme tryk på, som man vil opleve i Firenze. Ved ankomst ned gennem Chianti troner byen majestætisk op som den førende kæmpe, den engang var. Meget har ændret sig – men ikke i Siena. Her er det stadig de samme gamle bygninger der danner rammen for snævre gyder og hyggelige piazzaer. Der er masser af butikker – også med dyrt og moderigtigt tøj, samt mængder af lækre restauranter og listige vinbarer, hvor man kan tage en pause – for eksempel med et godt glas Chianti Classico. Byen ligger bag en seks kilometer lang bymur, og man vil blive udsat for ikke bare snævre, brostensbelagte gader, men også masser af stejle gyder, der bringer én frem mod byens absolutte centrum: Campo’en.
Byens rådhus, Palazzo Pubblico, der ligger på Piazza del Campo, gav inspiration til den danske arkitekt, Martin Nyrop, da han i sin tid tegnede Københavns rådhus. Palazzo Publico er bygget fra slutningen af 1200-tallet er påbegyndt i gotisk byggestil, mens det 88 meter høje (!!) tårn, Torre della Mangia, blev påbegyndt bygget i 1325, fortsat forblev gotisk, mens man i 1352 – og med afslutning i 1468, afsluttede byggeriet af kapellet for foden af tårnet, i renæssancestil.
Et andet af byens vartegn, den stribede domkirke, Il Duomo, er ligeledes bygget i gotisk (og romansk) stil og er en fantastisk oplevelse – ude som inde. Kirken blev påbegyndt i 1100-tallet, og var gennem århundreder tænkt som en størrelsesmæssig konkurrent til Il Duomo i Firenze. Havde pesten ikke sat en stopper for byggeriet i 1300-tallet, var kirken såmænd nok blevet verdens største. Kirken måler i dag 89 meter i længden og 54 i bredden. Indvendigt åbner kirken til et overflødighedshorn af kunst i fresker, malerier og marmor, foruden guld og andre kunstskatte. Kirken er et absolut must-see, hvis man er i Siena. Uanset om man tror, man ikke interesserer sig for kirker.
Siena er et oplagt besøg, hvis man bor i en feriebolig i Toscana – måske en agriturismo i nærheden. Men byen er værd at køre efter, også selv om man bor lidt længere værk – for eksempel i nærheden af Firenze eller Lucca.