Chianti Classico – vinen fra det centrale Toscana

Når man får serveret et glas Chianti, vil de fleste vide, at det er en vin fra Italien. Mange vil også vide, at det er en vin fra Toscana, men her stopper ofte den viden, mange har om vinene fra Chianti. Dog vil mange, hvis de kradser sig længe nok i hovedbunden, huske en detalje fra nogle af Chianti-vinene, nemlig mærkatet med en sort hane i en rød cirkel. De vinflasker, der prydes af netop Gallo Nero, som symbolet hedder på italiensk, kommer fra Chianti Classico og er produceret i området mellem Firenze og Siena.

Vinene fra Chianti Classico, der er prydet med Gallo Nero, er alle underlagt strenge krav til indhold, oprindelse, produktion og markedsføring. Konsortiet, som står for uddeling af den galende hane, deler udelukkende varemærket ude til de producenter, der opfylder kravene om ovennævnte.

Vist er der vine fra Chianti Classico, der er bedre end andre, ligesom der også findes betegnelser, der indikerer en forventet kvalitetsforskel – i hvert fald er der en forskel på de krav, der stilles til hhv. Chianti Classico, Chianti Classico Riserva og Chianti Classico Gran Selezione. Blandt andet er der forskel på krav til lagring og druernes oprindelse.

Chianti Classico lagres i Badia a Coltibuonos kældre

Vinkælder på Castello di Tornano

Vinkælder på Fattoria di Corsignano

Vinkældre er der mange af i Chianti

Allerede midt i 1800-tallet udviklede man formlen på Chianti-vine. Siden konsortiet Gallo Neros indførsel i 1924 har man kontrolleret produktionen og ikke mindst pirater og snyltere uden for regionen, der levede godt at kalde deres vine for Chianti. Der har været både op- og nedture for Chianti-vinene, men efter kvantitetsskandalerne i 1970’erne valgte man at sadle om og udelukkede tildele Gallo Nero-stemplet til de producenter, der leverede de vine, der levede op til kravene – her under druernes sammensætning og oprindelse. Der stilles krav om, at mindst 80% af druerne skal være Sangiovese. De sidste 20% kunne producenterne stykke sammen efter smag og ønske. Tidligere anvendtes især Cannaiolo og Malvasia del Chianti til at blødgøre det lidt bitre Sangiovese. I dag bliver der eksperimentert med Merlot, Cabernet og en smule Coloriono, men flere og flere producenter vælger at producere udelukkende på Sangiovese. Så bliver det ikke mere Chianti’sk.

Nogle af de fantastiske vine fra Castello della Paneretta - køb vinene hos Autentico.dk

Der er masser af hemmelige rum på Castello della Paneretta- køb vinene hos Autentico.dk

Et af de fantastiske smagerum på Castello della Paneretta- køb vinene hos Autentico.dk

Slottets kælder til modning af vinene - Castello della Paneretta- køb vinene hos Autentico.dk

 I Chianti-regionen er der et utal af producenter. Besøger man området vil man opdage, at hvis ikke der er olivenlunde, er de fleste marker beplantet med druer i rad og rækker. Her produceres kvalitetsvine fra mindre producenter som for eksempel Castello della PanerettaIl Palagio i Panzano in Chianti, historiske vingårde som Michellangelos vingård, Fattoria Nittardi, små, eksperimenterende vinhuse som Querceto di Castellina til større og berømte slotte som for eksempel Castello di Bibbione, Castello di Meleto og Castello di Tornano. Også tidligere klostre, som for eksempel Badia a Coltibuono har beholdt produktionen af vin, ligesom der skyder nye kvalitetsproducenter frem som for eksempel Il Cellese i Castellina in Chianti. Mange producenter i Chianti fungerer også som agriturismo. På den måde er ferie og vinsmagning et temmelig godt match. Men det er selvfølgelig langt fra den eneste måde at opleve en feriebolig i Toscana.

Vist kan man diskutere smag – det gælder også for de vine, der produceres i Chianti Classico. Men man må ikke tro, at vinene, der er tildelt Gallo Nero er tilfældige vine. De opfylder alle de strenge krav, der stilles fra konsortiets side. Og det er ikke krav, der kan diskuteres.

Selected Villas

En del af You Go ApS

CVR-nr 33247133