Montepulciano – en adelig vin-by i det billedsmukke Toscana

Man skulle ikke tro, at noget så enkelt som et navn, Montepulciano, kan være genstand for forvirring. Men allerede her må man tro om. Og går man rigtigt ind i at studere forvirringen, ender man med – ja, at blive endnu mere forvirret. For hvad er Montepulciano? En by eller en drue - måske en drue fra Montepulciano. Det første er rigtigt: Montepulciano er en by. Endda en meget smukt beliggende middelalderby i det sydlige Toscana. Beliggende på en bakketop, hvorfra der i godt vejr er udsigt over dalen til endnu en berømt vin-by: Montalcino.

Nå, men – det var det der med forvirringen. For mange af os har vel plukket en vin med hjem fra supermarkedet, hvorpå der stod anført, at det var en Montepulciano. Hvad mange måske først opdager, når vi smager den, og tænker: så adelig er den da heller ikke, er at der efter Montepulciano står Abruzzo. Men Abruzzo er jo en region, der ligger på højde med Rom – bare på den anden side, nemlig ud til Adriaterhavet. Forklaringen i netop dette tilfælde er, at ud over den smukke og smukt beliggende by, Montepulciano, dækker navnet også over en drue der dyrkes i ex. Abruzzo. Og den drue har intet med druen fra Montepulciano at gøre. Det er nemlig sangiovese, der her, lige som i resten af Toscana, er hoveddruen.

Kig om hjørnet - Piazza Grande åbner sig

Natur og kultur når de klæder hinanden bedst

Smalle brostensgader og åbne pladser

Piazza Grande, Montepulciano by night

Den vin der hovedsagligt kendetegner Montepulciano er Vino Nobile di Montepulciano – altså den adelige vin fra Montapulciano. Hvorfor den netop får tilhæftet betegnelsen adelig, er i bedste italiensk tradition uden en egentlig forklaring, men dækker over endnu flere spørgsmål: var det adelens vin eller var det måske de adelige, der dyrkede vinen? Eller dækker begrebet over, at der er tale om de bedste druer i forholde til den billigere udgave af vinen, Rosso di Montepulciano. Når man ikke har entydige svar, kan man tale om emnet længe, hvilket man nogen gange kan have italienerne mistænkt for. Uanset hvad forklaringen måtte være, er Vino Nobile di Montepulciano oftest et yderst dejligt glas vin, der – som i så mange andre tilfælde – smager ekstra godt, når det indtages lokalt.

Og det kan ikke anbefales nok at tage en tur til Montepulciano. Byen der i sin tid led under at være meget interessant for både Firenze og Siena, dengang i de to byer en lang årrække i renæssance-tiden lå i ubrudt krig mod hinanden. Den endelig sejr om Montepulciano tilfaldt florentinerne, der byggede en mur hele vejen rundt om bakketop-byen. Ordren var udstedt af Cosimo de’ Medici, som jo tilhørte den herskende og, ja; adelige slægt fra det nordlige Toscana. Ud over bymuren er der masser af store, stolte bygningsværker i hele byen. De fleste med baggrund i den fremherskende renæssance-byggestil, men går man i detaljer, vil man også i byen finde gotisk byggestil i fremtrædende størrelse. Her som så mange andre steder i Italien i én skøn forening.

I nogle af de gamle, flotte bygninger, vil man under besøg i Montepulciano opleve, at der er indrettet restauranter og vinkældre. I visse tilfælde begge dele. Her kan man med fordel søge tilflugt, når man ikke længere kigger på bygninger eller ikke længere kan spise flere is på Piazza Grande. Mange af områdets vinproducenter har netop sørget for at vise deres stolte produkter frem og de deler endda flittigt ud af dem, ligesom man måske er vant til i det geografiske område Chianti, der er beliggende mellem Firenze og Siena. Her er vinen ikke adelig, men går under betegnelsen Chianti Classico. Der er ca. 14.000 indbyggere i Montepulciano. Mange selvfølgelig i det smukke opland, som man skuer ud over fra bymuren, der omkranser byen, der er beliggende i 605 meters højde.

Besøg i en af de mange vinkældre i byen

Områdets to HELT store vine - et luksusproblem

Montepulcianos vinstokke er altid smukke

Piazza Grande, Montepulciano fra oven

Der kan ikke siges for meget godt om hverken byen Montepulciano eller de omgivende dale. Her finde man en helt unik skønhed og ligesom naturen, er også mange af områdets ferieboliger særdeles velplejede og lever op til de krav, de fantastisk  omgivelser gør krav på. Inden for ca. en time når man ikke bare Siena, men også en anden – og langt mindre besøgt by, Arezzo. Der er altså fra området her mulighed for både store lokale oplevelser, men også spændende dagture, uden at skulle anstrenge sig ret meget.

Fed villa med lækker pool ved Montepulciano

Pool og ro - en cykeltur fra Montepulciano

Sant' Antonio - oprindeligt et munkekloster

Udsigten fra Sant' Antonio, Montepulciano

Selected Villas

En del af You Go ApS

CVR-nr 33247133