- +45 2032 0313
- [email protected]
- You Go ApS, DK-7100 Vejle
- +45 2032 0313
- [email protected]
- You Go ApS, DK-7100 Vejle
Vær ikke ét sekund i tvivl: man tager alene til Montalcino, fordi man er meget interesseret i vin. Og det er ikke en hvilken som helst vin man kommer efter. Det er Brunello! Prøv bare at lade som om du er italiener, og sig så ordet – langsomt, skarpt og fuld af patos! Hvis man et vilkårligt sted i verden spørger en vilkårlig person, hvilke vine der popper først frem i frontallappen, vil langt de fleste sandsynligvis sige Brunello eller Barolo. Der er slet ingen tvivl om, at netop Brunello di Montalcino, altså vinen, er det, der har gjort byen verdensberømt. Det er ikke, som mange andre steder, fordi byen er en hyggelig og velbevaret middelalderby.
Bevares – det er en hyggelig og velbevaret middelalderby. Ligesom så mange andre byer. For eksempel vin-byen efter næste dal; Montepulciano, men der er, groft sagt, rigtig mange af den slags velbevarede byer i Italien – måske især i Toscana – så der skal nogen gange noget helt ekstraordinært til at skabe den berømmelse, som netop Montalcino har. Går man en tur i byen, der ligger i 567 meters højde, er man da heller ikke i tvivl om, at netop vin er den absolute hovedindtægt i området, for selv om der er masser af bygningsværker fra renæssancen, er de fleste af dem indrettet med vinbarer, restauranter og smagerum. Selv byens fæstningsbygning, La Fortezza di Montalcino er indrettet med enoteka, hvor man kan nyde nogle af de store vine fra området.
Befinder man sig i nævnte fæstningsværk, vil man samtidig have mulighed for at kigge ud over den enorme mængde vinmarker, der ligger hele vejen rundt om byen. Indbyggertallet er ikke særlig stort, under 6000, men selve området er enormt og tæller et væld af producenter. I alt 141 forskellige. En kæmpemæssig forøgelse siden 1967, hvor byen for første gang gjorde sig internationalt bemærket. Dengang var kun 10-12 gårde beregnet til vindyrkning, men da det pludselig gik op for vininteresserede, at netop vinen fra Montalcino – selvfølgelig især Brunello – havde noget helt specielt over sig, ja, så kan det nok være at omlægningen af landbrugsarealerne blev sat i værk. Med de priser man ser på Brunello-vine i dag, kan man da også sagtens forestille sig, at traktorerne fra Lamborghini med tiden er udskiftet med mere sporty og komfortable køretøjer fra samme producent.
Kommer man til Montalcino med det formål at smage vin, vil man skulle stille sin bil nedenfor bymuren, idet det i praksis ikke lader sig gøre at køre rundt. Det er heller ikke nødvendigt; byen er ikke stor. Vil man til gengæld besøge nogle af vingårdene, må man, som allerede antydet, finde sig i, at mindst én skal kunne køre bil, for området strækker sig langt udenfor bymuren. Som så så mange andre interesser man kan nørde med, lader interessen for Brunello intet tilbage at ønske. Der er nemlig stor forskel på, hvor i området de forskellige vinstokke er beliggende, hvor store markerne er, hvor stort udbytte vinbonden tillader til hhv. Brunello og dennes lillebror, Rosso di Montalcino. På byens turistkontor kan man se lister over de forskellige producenter og deres beliggenhed, men hvad der passer bedst til hver enkelt, er nok en opgave man selv må påtage sig at finde ud af.
Alt efter hvor meget man vil fordybe sig i Montalcino (læs: Brunello), kan man vurdere, om det skal være et heldagsbesøg eller man vil bosætte sig i området et par dage. Byen er meget smukt beliggende i Val d’Orcia; måske det smukkeste naturområde i Toscana. Det er på UNESCOs verdensarvsliste og mange – også indbyggere fra Chianti, vil mene, at netop her findes Toscana ikke smukkere. Der er fra Montalcino 42 km til en af Toscanas meget berømte byer, Siena, mens man skal køre lidt længere, 116 km til Firenze. Arezzo, en anden af de historiske større byer i Toscana, ligger 72 km fra byen, mens Lucca og Pisa er hhv. 180 og 200 km nordpå.
Skulle man alligevel tørste efter åndelig føde og ikke udelukkende Brunello når man besøger Montalcino, kan man med fordel aflægge et besøg hos klosteret Sant’ Antimo få kilometer fra byen. Her vil man opleve et stadig eksisterende kloster, der er fra det 12. århundrede. Sagnet siger endda, at det skulle være grundlagt af Karl den Store helt tilbage i år 781. Munkene mødes dagligt syv gange for at synge deres lovprisning af Gud, så der stilles naturligvis visse krav til de gæster, der besøger det gamle bygningsværk.